Over techniek ben je al helemaal niet de baas.

Nog midden in het proces van het stap voor stap ‘live’ brengen van deze site toont de situatie rondom onze nationale Formule-1 held Max Verstappen aan, dat het onmogelijk is om alles onder controle te hebben. In de teksten over de uitleg van dit principe wordt Max al als voorbeeld opgevoerd, omdat hij 5x in 9 races uitviel door mechanische pech. Het seizoen begint op 27 augustus na de zomerstop weer in Francorchamps en Max valt opnieuw uit omdat opnieuw zijn motor het begeeft.

Max Spa

Red Bull Racing is een van de drie rijkste Formule-1 teams en heeft er letterlijk miljoenen Euro’s voor over om aan de top te staan. Toch kunnen ook zij niet voorkomen dat er dingen kapot gaan. Een les om te onthouden: hoe rijk en machtig je ook bent, er zijn altijd zaken die buiten jouw controle vallen. De meeste dingen, zelfs.

Als kinderen op de middelbare school hebben we allemaal veel plezier gehad toen we voor het eerst hoorden van de Wet van Murphy: “Anything that can go wrong, will go wrong.” zonder dat we ons de fundamentele waarheid daarvan realiseerden. Doordring jezelf terdege van dit simpele feit. Hoe meer je hiervan doordrongen bent, hoe beter je in staat bent om op het moment dát het zich voordoet, daar rationeel op te reageren (= gezamenlijk geconcentreerd werken aan de oplossing van het probleem) in plaats van teleurstelling en woede te voelen op grond van feitelijk irreële gedachten (= Dit had niet mogen gebeuren!). Met die laatste houding ga je naar “de schuldigen” zoeken, omdat het een fijn gevoel geeft als je hier iemand voor zou kunnen aanwijzen die het veroorzaakt heeft. Is echter niet het geval. Iedereen die aan de auto, aan de motor, aan de racevoorbereiding en aan de race-uitvoering werkt, doet zijn stinkende best om het hoogst mogelijke resultaat te bereiken. Maar de Wet van Murphy steekt toch de kop op en wel, zoals de volledige versie luidt “at the most inconvenient time, in the most inconvenient place”.

Het Stoïcijnse advies is dus niet “Onderga het gelaten en passief”, maar “Laat de nutteloze en contra-productieve woede maar zitten en werk samen met verdubbelde inspanning om de auto nog beter geprepareerd aan de start te krijgen.”. Focus op de volgende stap die je kunt zetten, niet op wie je om de oren zou moeten slaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s